Top atrakcije

 


Otvoreno 23. likovno saborovanje u Višegradu

Likovno saborovanje Višegrad

 

U Gradskoj galeriji u Višegradu u subotu je, tradicionalnom prozivkom 25 likovnih stvaralaca iz Republike Srpske, Srbije, Crne Gore, Švedske, Bugarske, Kanade i Rusije, počelo 23. Saborovanje likovnih umjetnika.

Saborovanje je otvorio slikar, organizator ovog i svih dosadašnjih okupljanja umjetnika u gradu na Drini i Rzavu, Hadži Branko Nikitović.

,,Srećan sam jer su se pripreme za ovaj skup isplatile. Opet je saborovnje najmnogoljudnije, učesnici su iz sedam zemalja, među njima su i u likovnom svijetu poznata imena slikara i grafičara i šta više reći. Biće, sigurno dosta kvalitetnih umjetničkih djela za bogatu riznicu Gradske galerije``, rekao je Nikitović.

Pozdravljajući umjetnike načelnik Opštine Višegrad Slaviša Mišković je rekao da u ovom sazivu vidi neka lica koja su ratne 1993. godine, uz pomoć blaženopočivšeg mitropolita Nikolaja, tadašnjeg predsjednika opštine Branimira Savovića i Branka Nikitovića osnovali likovnu koloniju u Višegradu.

„Saborovanje je niz godina imalo republički karakter ali evo ove godine njegov generalni pokrovitelj je Opština Višegrad koja je smogla snage da nastavi njegovu  umjetničku nit i to onako kako kako ovoj kulturnoj manifestaciji i priliči“, dodao je Mišković.

Slikar Drago Vučić iz Bileće kaže da je zajedno sa Branislavom Kovačevićem uspio dosad da najvećim dijelom oslika crkvu manastira Svetog Nikole u Dobrunskoj Rijeci i da će ove godine ovaj posao biti konačno završen.

,,Ovo mi je osmi put da učestvujem ana Saborovanju u Višegradu i srećan sam da ću raditi sa starim poznanicima i novim kolegama“, naglasio je Vučić.

Slikar Mišo Vemić iz Nikšića kaže da će ove godine pokušati da slika još bolje slike nego na prošlom saborovanju.

„Ako bi se umjetnik ponavljao to više niti bi bio umjetnik niti bi njegovo djelo bilo djelo, „ zaključio je Vemić.

Na 23. Saboru likovnjaka učestvuju Zdrave Mirčeta iz Švedske, Nikolaj Rusv i Marina Maksimova Mateva iz Bugarske, Đuro Lubarda iz Kanade, zatim Alisa Genadieva i Marija Viktorovna Sigova iz Rusije.

Tu su i Biljana Vuković, Vesna Marković, Dana Vrhovec, Tomislav Petrović, Senka Mihajilović, Jelena Simović, Dragan Bartula, Radomir Vergović i Obrad Jovanović iz Srbije.

Iz Crne Gore su Mišo Vemić i Slavica Mijović.

Umjetnici iz Republike Srpske su Rakita Mihailo, LJubo Pavić, Tanja Pikula, Dražen Milić, Branislav Kovačević, Dejan Kovačević, Drago Vučić, Srđan Ćeranić, i Hadži Branko Nikitović.

Radni dio Saboravanja počinje sutra nakon dobijanja blagoslova umjetnicima u manastiru Dobrun.

Saborovanje traje do 27.avgusta ove godine.

R.T.


 


Turistički info centar Višegrad

Facebook like us

Pretraga

Vrijeme

 

Copyright © Turistička organizacija opštine Višegrad 2008-2014. | O nama | Impresum | Kontakt |   Web design i SEO nbgcreator